torsdag 9 september 2021

Resurser

Köp en matkasse, hur länge räcker maten i den? Säg en vecka.
Sen då? När maten är slut? 
Då är det dags att köpa ny mat, eller hur?

Skala nu upp kassen till jordens storlek – massor med mat som räcker väldigt länge, eller till väldigt många en kortare tid. Så enkelt kan man se på jordens resurser, som nu börjar sina.

Men en ständigt ökande folkmängd, och en utbredning av städer och bebyggelse som drastiskt minskar förmågan att producera mat så tar faktiskt resurserna slut en vacker dag.
Där har ju miljöivrarna rätt.

Då borde ju alla länder måna om den odlingsbara mark som än så länge finns? Men så är det inte. Både rikspolitiker, och lokalpolitiker agerar kortsiktigt och tillåter, eller t.o.m. uppmuntrar byggande på just sådan mark som kan producera mat. Hur går det ihop? Svaret är att det GÅR INTE ihop.

Man undrar ju vad vi ska leva av sen? Hur ska maten räcka till alla? Med en ständigt ökande befolkning, en ständig minskning av odlingsbar yta, och en skövling av skogar som håller naturen och vädret i balans samt ett hejdlöst fiske som rensar haven på fisk så finns det snart inget kvar.
Kortsiktiga vinster, och jobb till fler (politikerna jublar) fortsätter men det spelar ju ingen roll om man så har 100 miljarder men inget att äta.

Ska vi bli insektsätare? Då händer samma sak även där – till sist så räcker inte maten.

Det som händer är att naturen slår tillbaka, översvämningar, pandemier och skogsbränder mm decimerar folkmängden. Jämför med djurriket, finns det för många rävar genereras rävskabb, Finns det för många harar genereras harpest.

FISK! Där har vi lösningen, säger många. Men det har vi inte alls. Haven skövlas med bottentrålar mm. Dessutom är det massor med plast i haven, men det struntar man i, huvudsaken är ju att man TJÄNAR så mycket som möjligt. Just nu.

Så vad gör vi då?
 

Egentligen borde ju folkmängden begränsas om allt ska räcka till alla. Där hade ju Kina en plan för ett tag sedan, deras 1-barns-politik. Men det visade sig inte fungera som man tänkt. Av någon anledning var det en STOR majoritet av pojkar. Flickorna ”försvann”.  Och vad blir då resultatet när alla pojkarna är 15-20 år? Finns det flera miljoner FLER pojkar än flickor kan man ju gissa att det blir våldtäkter, kriminalitet mm som en följd av detta. Sedan har vi ju de kulturella traditionerna som påbjuder att ha 8-10 barn för att trygga ålderdomen.

Om alla hade TVÅ barn skulle ingen ökning ske, om alla hade ETT barn skulle befolkningen minska i antal. Är det möjligen en lösning? Eller ska vi fortsätta att öka i antal, samtidigt som vi tar bort alltmer av matproduktionen?

Fundera på det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar