måndag 26 februari 2018

Städer


Det pratas om att våra större städer är trånga, att priser på bostäder och butikslokaler är skyhöga, och att trafiken är kaosartad.
Det kanske inte är så konstigt egentligen. Städerna växte fram för flera hundra år sedan eller till och med ännu längre sedan.
Förut bodde inte så många i staden och trafiken var som mest häst och vagn.
Men det var då det.

Sedan har myndigheter byggt ut i etapper för att matcha rådande situation. Men med växande befolkning och ökad trafik så räcker det inte till.
Vägarna är smala och genererar köer. Det är ont om parkeringar och många drar sig för att köra i stan.

Med tanke på hur landet ser ut så borde det inte vara så svårt att bygga en helt ny stad. Låt alla planerare jobba fram förslag som rymmer allt vi känner till. Bygg smart och förbered för utbyggnader. Bygg gator så trafiken fungerar och det borde vara ett krav att man ALLTID bygger en parkering längst ner i alla hus.
Det är väl bättre att bygga smart så att det fungerar smidigt än att göra som idag när man FÖRSVÅRAR trafiken avsiktligt och tror att alla ska gå, cykla och ändå gilla läget?

Tänk till exempel på alla som har svårt att gå, och alla de som handlar något skrymmande. Förväntas de åka buss? Hur tror man att barnfamiljer ska fungera med en massa barn, barnvagnar och matkassar?
Det är väldigt lätt att sitta och bestämma när man får skjuts av SÄPO och slipper allt krångel.

Hur troligt är det att till exempel Stefan Lövén letar en p-plats, eller står i busskö med paket och kassar?
Nej, det händer inte men då är de inte heller insatta i det dagliga.
Men det är ju lätt att hitta på lagar och förordningar för andra, de drabbas ju inte själva.


Nu har det blivit så att bilister jagas med blåslampa och bilar ska helst förbjudas i städer. Man förväntas gå, eller cykla. Jättepraktiskt om man har handlat en massa och har barnvagn.
Bygger man en helt ny stad så kanske en del av problemen försvinner. Det optimala borde vara en rund stad, med en park i mitten och hus och vägar i cirklar runt om.

Kanske värt att prova?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar