fredag 2 november 2018

Livstid


Hur många länder har ett rättssystem där domen inte stämmer med verkligheten? Sverige är ett bra exempel på hur illa det kan vara. Någon döms i en domstol, kanske till 8 år i fängelse. Då är det nästan hundra procent säkert att personen blir frisläppt efter 2 tredjedelar av tiden. Drygt 5 år alltså. Varför inte döma fem år från början? Utan tidigare frigång. Man kan ju undra..

Om någon döms till livstids fängelse så ÄR det inte livstids fängelse. Helsnurrigt. Ibland så döms någon till livstids fängelse, OCH SEDAN UTVISNING! Va, ska man då skicka den döde utomlands eller? Är det så man menar eller hur tänker man?

En livstidsdömd i USA kan se fram mot alla resterande år i ett fängelse. Men i det överpräktiga Sverige betyder livstid bara ett antal år som kan förlängas vid behov. Men inte tills den dömde dör. För livstid betyder inte hela livstiden.
Förvirrande…

Tänk om man gjorde likadant vid lån till exempel. Man skriver på ett 10-årigt lån men sen får man betala i 20 år, eller 30 år. Det skulle se ut det!
Fast det är klart, om lånet skulle upphöra efter 6 år så vore det ju rätt bra.
Det här gäller bara i det s.k. rättssystemet, så begår någon ett grymt mord och den döms till livstid så är det lugnt ändå. Han (oftast) kommer ju ut efter några år och kan då börja om igen.

Sen kan man ju tycka att straffen i  Sverige är alldeles för tama, det är så fånigt låga straff så brottslingar utomlands begår hellre brott i Sverige OM de skulle åka fast.
Utomlands är straffen längre så det är väl inte konstigt att man då söker sig hit? Fast det är ett annat ämne.

Däremot kan man ju fråga alla jurister VARFÖR är straffen så löjligt låga? Knappast avskräckande alls.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar