måndag 10 december 2018

Killar och tjejer


De flesta vet att vi kan födas till två olika varianter – kille och tjej. Slumpen avgör vad vi blir. Det är två vägar som vi sen får gå, killar gör si och tjejer gör så. På gott och ont men så har det utvecklats i flera tusen år.
Tills nu.
Diverse grupperingar hävdar och strider för att man ska kunna göra vad man vill – en kille ska absolut kunna leka med dockor och en tjej ska kunna leka med bilar. Som ett exempel.

Det är väl inget fel med det, eller att småkillar har det mesta i ljusblått och tjejer i rosa?
Det är väl kanske ett uttryck för viket kön barnet fick? Ingen menar något illa utan vill bara visa vad det blev.

Idag är det inte riktigt PK att ge småbarn de färgerna, man vill visa sitt oberoende och sitt eget val. Så nu kan vilket barn som helst ha vilken färg som helst och man kan göra precis som man vill.
Helt rätt – eller rätt trist?

Om vi vänder på frågan och undrar om det är fel att vara antingen kille eller tjej? Är det fel att ha färger som indikerar kön? Vad väljer barnen (när de är så pass stora)?

Det här med könsuppdelning är rätt intressant, det heter ju POLISMAN, BRANDMAN, SJUKSKÖTERSKA, BARNMORSKA etc. Även om det inte är just en man som är polis eller en kvinna som är sjuksköterska.
Alltså kan en POLISMAN vara kvinna. Det stämmer inte med det språkliga men det kan man naturligtvis ändra men då går värdet av ordet bort – vi vet då inte om det är en man eller kvinna det berör.

Det kan vi naturligtvis lämna och insupa nya idéer istället.
Men hur är det med det som är mera distinkt?
Kan en pojke vara Lucia?
Historiskt var väl Lucia en kvinna i Italien som dog och sedan helgonförklarades? Då bör väl hon gestaltas av en tjej? Eller..?
Man kan ju dra vidare på resonemanget och låta tomtefar vara en kvinna, Miss Universum kan vara en man, och det blir bara absurt om man fortsätter.

Kanske kan man ana feministpåverkan i debatten? Det som är lite konstigt är att då borde man väl tycka att det är bra med könsuppdelningen, att Lucia är en TJEJ och inget annat. Låt traditionen vara förbehållen endast tjejer.

Det är väl ingen som menar att även män ska föda barn (i jämlikhets namn)? Eller är det…?
Varför inte låta killar vara killar och tjejer vara tjejer? Bejaka den man är och är det något som inte stämmer kan man korrigera det?
Fast det är inte PK.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar