söndag 2 juni 2019

Ord


Det har blivit så konstigt idag. Det som man kunde prata om för bara ett par år sedan, är tabu idag! Det får man INTE säga!

Det är inte länge sedan man talade om zigenare, idag skulle det inte gå för sig, det anses KRÄNKANDE så nu säger man romer istället. Fast man menar samma sorts människor.

Logiskt?

Förut kunde man gå på konditori och köpa kaffe och negerboll. Det går INTE för sig idag, det anses KRÄNKANDE så nu säger man chokladboll istället. Fast man talar om samma bakverk.

Logiskt?

Så är håller det på, det är mer och mer som anses KRÄNKANDE. Man kan ju fråga sig VEM som anser det, egentligen? Rätt eller fel – med neger är väl en utveckling av det spanska ordet negro (svart), ska det också förbjudas?

Visst, om flera tar illa upp så bör man undvika det som inte passar men det får inte gå till överdrift. Om man skulle ta hänsyn till ALLA som anser sig kränkta av det ena eller andra, så skulle vi få byta namn på det mesta. På alla språk.

Och sen anser några att det nya ordet kränker så då måste det också bytas ut.

Skriver man något som inte ”överensstämmer” med värdegrunden så blir man avstängd, till exempel på Facebook. Det gäller att vara PK… 

Kom ihåg bråket om glassen som hette NOGGER. Det var inte ens rätt ord – men NÄSTAN… Det räcker tydligen.

Kom ihåg Astrid Lindgrens sagor om Pippi och hennes pappa som var negerkung (!) på en ö - oj oj oj sånt liv det blev… SÅ får man INTE säga, böckerna måste omgående tas bort ur sortimentet!

Jaha, så gör man med sånt som inte passar. Är det inte så diktaturer gör?

Nu är tydligen ord väldigt farliga – när man inte kan uttrycka sin åsikt utan att bli åtalad. Var det inte en gammal tant som skrivit på Facebook, och som blev åtalad för ”hets mot folkgrupp”?

VI ska endast skriva om hur bra det är och hur bra alla olika människor är. Mord, våldtäkter och misshandel ska vi INTE skriva om, särskilt om vissa folkgrupper är överrepresenterade i dessa.

Då åker PK-fingret fram och hytter – aja baja! Det finns INGA kulturella skillnader – vi är alla lika! Det finns inga moraliska skillnader – vi är alla lika.

Säg det till alla stackars offer.

Eller skriv om det. Men då får inte vissa ord användas. Att vi ska vara stolta över vår yttrandefrihet är inte sant. Vi har ingen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar