onsdag 9 oktober 2019

Skolan förr


Är det någon som kommer ihåg hur det var i skolan på 60- och 70-talet? Tänk bara på musikundervisningen…
Där stod man, en hel klass med sångboken i handen och alla skulle sjunga ur boken tillsammans.
Vem minns inte ”Här dansar Herr Gurka…”, eller ”Hej, sa Petronella ifrån Plaskeby….”?


Helt otroligt, om man ser det nu så undrar man genast VARFÖR? Vad tillförde det att sjunga dessa låtar? Blev alla barn bättre? Blev alla barn harmoniska? Lärde vi oss något nyttigt?
Kan det vara så att vissa talanger lyftes fram? De som var begåvade med sångröst till exempel. Var det så Per Gessles karriär började?

Med en sångbok av Lennart Hellsing skulle alla sjunga – även de som inte kunde sjunga…
Till råga på allt fick man betyg i ämnet. Sjöng man bra så fick man ett högt betyg. I efterhand kan man tycka att sånginsatsen kunde varit en bonus, och istället fokuserat på musikhistoria t.ex.

Hur ser det ut idag?
Det finns väl ingen unge som sjunger barnvisor idag? Med MTV och Internet så är de flesta intresserade av popstjärnor tämligen tidigt. Gissningsvis så har en unge i 10-års åldern hört MER musik än vad vi som föddes på 60-talet gjorde de första 15 åren.
Och det är bara ETT exempel.

Är det någon som minns FLANELLOGRAFEN?
För de som inte vet vad i helskotta det är så är förklaringen enkel. En tavla (som ett blädderblock) med flanellyta som man fäste diverse figurer på. Som kardborrband ungefär…
Det kunde vara en bild på gårdens husdjur, kor, hästar, gäss till exempel.


Det kunde också vara bilar, hus, eller en trafikpolis…

Den tiden är förbi – nu är det Hi-Tech med datorer och internet – då var det Low-Tech men det fungerade ändå! Då, på den tiden började man dagen med en PSALM!
Jo, det är sant. Fröken spelade på en tramporgel och alla barn stod upp och sjöng en psalm. Snacka om att leva i ”Herrens Tukt och Förmaning”!
Det skulle vara idag det! Med alla hitflyttade ickekristna…
Man kan se tillbaka och bli nostalgisk men det är nog bättre idag.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar