torsdag 28 november 2019

Vatten

Har någon tänkt på hur mycket vatten vi gör av med varje dag? Vi ser vattentornen överallt men tänker inte närmare på det. Eller?
Skulle vi klara av att leva UTAN vatten i kranen? Skulle vi kunna överleva med vatten i dunkar? Nja, det blir ju en massa dunkar att hantera, i alla fall för att hålla dagens standard.

Vi använder ca 140 liter per dygn!Just det! Sug på karamellen och fatta hur mycket det är! Om vattenförsörjningen skulle haverera så ställer det till stora problem Även om det skulle ställas ut vatten att hämta så är det inte många som har dunkar tillhanda. Och definitivt inte 140 liter!
De med egen brunn skulle förstås klara sig men alla andra stackare får det besvärligt. Hur gör man för att duscha? Eller får vi vara nöjda att tvätta av oss hjälpligt? Tillbaka till 1700-talet och den standard man hade då…
Toa? Ja inte så lätt med tanke på att de flesta UD är borta. De blir till att manuellt hälla dyrbart vatten i toaletten.
Sen tillkommer det som går åt till matlagning och disk. Är man van att leva i sommarstuga så underlättar det ju lite, i alla fall om den är beroende av vatten i dunk.

Vad händer då? Ja om vattentillgången håller i sig ett par veckor eller månader så märks det tydligt på alla gräsmattor och rabatter. Vem har råd att ödsla med vatten på dem?
Nej, det blir att pinka i rabatten om man har en, övriga får väl gå ut på någon gräsmatta.
Som sagt, tillbaka till 1700-talet.
OM hela landet samtidigt skulle drabbas av ett vattenavbrott så är läget allvarligt. Många skulle förstås hantera det hyggligt, men väldigt många skulle ha ett elände. Lek med tanken, att några sitter i en lägenhet i Växjö, hur gör de? Närmsta sjö kanske? Är vattnet rent? Var skaffar man dunkar?

Troligen skulle brunnsborrarföretagen ha det svettigt…
Hur länge skulle vi kunna hanka oss fram? Om det är vinter? Scenariot är inte helt okänt för de på MSB, frågan är om vi andra är förberedda?









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar