torsdag 29 augusti 2019

Engelska


Det är väl lite konstigt ändå att det är så häftigt att prata engelska. Eller?
Folk man träffar, och folk i media t.ex. TV svänger sig med engelska ord och uttryck – varför kan man undra?

Är det häftigt? Är det lättare att hävda sig med ett engelskt uttryck?
Anglofilerna tycker nog att det är bra men är det inte lite…fånigt?
Vi har ju ett språk så varför ska man då prata ett ANNAT språk?

Ett exempel hur det kan vara är Filip och Fredrik i TV. Var och varannan mening kryddas med engelska eller amerikanska ord och uttryck. Det är faktiskt lite jobbigt, även om man då talat engelska i jobbet i mer än 20 år, som undertecknad gjort. Men det är ballt? Eller...?

I det märkliga programmet FARMEN så var det en deltagare som IDELIGEN drog till med engelska fraser… För att sätta eftertryck bakom orden? Eller för att…?

I och för sig, det är väl bättre än att svära. Det är ju faktiskt värre.
Det kanske beror på att undertecknad är kinkig, eller inte hänger med? Så kan det ju faktiskt vara, fast det är nog fler som reagerar…

Visst, vi är väldigt angliserade. Det sägs att Sverige är Europas USA, och vi själva tror att vi är fenomenala på engelska!
Är vi det då? Ja, vi är nog bättre än de flesta fast inte superbra… Vi har ju inte den karakteristiska brytningen, som t.ex. finnarna, fransmännen och tyskarna har…


Men vi har också en ”svensk” dialekt, man hör ibland företagsledare, eller politiker som talar väldigt stolpig engelska – med ett hemskt svenskt uttal. ”Skolengelska, första dagen”.
Man ryser… Då är det bättre att inte säga något. Som en person sade: Det är bättre att inte säga något, och framstå som en idiot – än att säga något och bevisa att man är en.


Sen kan man ju göra sig lustig med felöversättningar och svengelska! Partytrick!
Vet någon vad ONBIRD är?
Rätt svar är PÅFÅGEL…


Det kan ju bli fel också, om man t.ex stöter på en massa kor ska man INTE säga till en engelsman: The cows are very horny. Beware…
Man menar väl men det blir så fel.


Eller om man tar med engelsmän till skärgården så BÖR man inte säga: The swedish pink-yard is very famous. And we don´t have any ink-fish here, nor hajs.
Då blir man kvar ensam efter ett tag…

That´s all folks!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar