onsdag 17 januari 2018

Våldsbenägenhet


Det verkar som om temperaturen påverkar folk och hur våldsbenägna de är. Ju närmare ekvatorn man kommer desto fler oroshärdar blir det.
Börja med Syd- och Mellanamerika, där ett antal militärjuntor funnits sedan länge. Är det inte revolutioner så är det militärrevolter eller gerillor som slåss.
Ett flertal diktatorer som ”styr” sitt land efter eget behag. Det kommer och går, både regeringar och juntor och folk lider och lever i fattigdom.

Sen kollar vi i Afrika. Ett antal länder med tveksamma ledare, där många skor sig och korruptionen är utbredd. Gerillagrupper som styrs av krigsherrar. Med en blandning av religion, vidskepelse och hot ställer de till med elände för civilbefolkningen. Överfall, mord, kidnappningar och förstörelse för något obestämt mål.
Kanske bara för sakens egen skull? Det rapporteras både om lemlästade människor och flickor som kidnappas.

Asien då? Om man kikar på mellanöstern så är det minst sagt oroligt där. Syrien, Israel, Irak t.ex. är en kokande gryta av elände. Krig, bråk och olika grupperingar som slåss inbördes om vem som bestämmer.
I östra delen är det också rörigt med juntor och militärer som styr.

Det som länkar samman all dessa grupper är faktiskt temperaturen. Våld och krig avtar med fallande temperatur – hur många krig har det varit på Grönland? Islänningar och eskimåer (eller inuiter) är förskonade från eländet och i Norden har vi varit tämligen förskonade.

Kan det vara så att människor blir mer våldsamma av en högre temperatur?
Då borde vi väl bli glada åt ett kyligare klimat, men tyvärr så värms ju jorden upp just nu så vi får väl vara beredda på att fler blir våldsamma även här.

Det syns även inom Europa att temperamentet ändras ju sydligare man är. En spanjor t.ex., hetsar upp sig över sådant vi tar med en axelryckning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar